Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Na Novom Zélande sa šírili cukríky s obsahom metamfetamínu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ananásové cukríky značky Rinda darovala neznáma osoba v zapečatenom balení, ktoré sa potom distribuovalo v potravinových balíčkoch.

Wellington 14. augusta (TASR) -Cukríky obsahujúce potenciálne smrteľné množstvo metamfetamínu boli v potravinových balíčkoch darované a distribuované na Novom Zélande, uviedla v stredu tamojšia polícia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Ananásové cukríky značky Rinda darovala neznáma osoba v zapečatenom balení, ktoré sa potom distribuovalo v potravinových balíčkoch, oznámila novozélandská charitatívna organizácia Auckland City Mission.

Tri osoby vrátane dvoch detí vyhľadali lekársku pomoc po tom, čo tieto cukríky zjedli, uviedol detektív inšpektor Glenn Baldwin.

"Je veľmi dôležité, aby verejnosť vedela o týchto cukríkoch a o nebezpečenstve, ktoré predstavujú," vyhlásil Baldwin.

Polícia pracuje na tom, aby zistila, ako sa cukríky dostali do obehu, odkiaľ pochádzajú a aký je ich počet.

Podľa riaditeľky Auckland City Mission Helen Robinsonovej dostalo cukríky pravdepodobne 300 až 400 ľudí.

O podozrivých cukríkoch sa v charitatívnej organizácii dozvedeli v utorok popoludní po tom, čo ich nemenovaná osoba upozornila na "cukríky zábavnej chuti". Robinsová povedala, že testy okamžite potvrdili smrteľné množstvo metamfetamínu.

"Ak povieme, že sme zničení, je to slabé slovo. Sme úplne a absolútne závislí na štedrosti verejnosti, ktorá pomáha ľuďom v núdzi," uviedla Robinsonová.

Riaditeľka protidrogovej nadácie Sarah Helmová informovala, že v jednom tetovanom cukríku sa našli približne tri gramy metamfetamínu.

"Bežná dávka na prehltnutie je 10 až 25 miligramov, takže jeden tento kontaminovaný cukrík obsahoval až 300 dávok," spresnila a dodala, že požitie takéhoto množstva metamfetamínu je mimoriadne nebezpečné a môže viesť k úmrtiu.