Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Hurikán Helene udrel na Floride, státisíce domácností sú bez prúdu

Mólo v St. Pete je zobrazené medzi silným vetrom a vlnami, keď sa hurikán Helene blíži k floridskému panhandlu a prechádza západne od zálivu Tampa Bay, štvrtok 26. septembra 2024 v St. Petersburgu na Floride. Foto: TASR/AP

Na pobreží Mexického zálivu sa dajú očakávať až šesť metrov vysoké vlny, uviedla šéfka FEMA Deanne Criswellová.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tallahassee 27. septembra (TASR) - Hurikán Helene v piatok ráno (SELČ) zasiahol pevninu na západnom pobreží amerického štátu Florida. V tom čase mal silu 4. kategórie a jeho stred sa nachádzal v oblasti Big Bend. Uviedli to americkí meteorológovia, podľa ktorých ide o mimoriadne nebezpečnú búrku. Informovala o tom agentúra AFP.

Americká Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA) vydala naliehavé varovanie pred búrkou, ktorá má zasiahnuť niekoľko amerických štátov. Na pobreží Mexického zálivu sa dajú očakávať až šesť metrov vysoké vlny, uviedla šéfka FEMA Deanne Criswellová.

Louis Ward, 57 rokov, jazdí na motorke po nábreží v Gulfporte, štvrtok 26. septembra 2024 v Gulfporte.
Foto: TASR/AP


Podľa údajov webovej stránky Poweroutage.us je na Floride už približne 975.000 domácností bez elektrickej energie.

Hurikán Helene pravdepodobne mnohým ľuďom na Floride vyvolá spomienky na hurikán spred dvoch rokov, ktorý dostal meno Ian a ktorý v tomto štáte americkej Únie napáchal obrovské škody. O život vtedy prišlo viac ako 100 ľudí.

V tom čase stred búrky prechádzal nad husto obývanou oblasťou na juhozápade štátu, pričom ju sprevádzal vietor s rýchlosťou okolo 240 kilometrov za hodinu.