Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Na púť do ukrajinského mesta Umaň prišli tisíce ultraortodoxných židov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Daniel Veselský

V meste Umaň je momentálne viac ako 30.000 ultraortodoxných židov, uviedla mimovládna organizácia Zjednotená židovská komunita Ukrajiny.

Umaň 2. októbra (TASR) - Tisíce ultraortodoxných židov z Izraela i iných krajín pricestovali do ukrajinského mesta Umaň, aby tam vo sviatok Roš ha-šana – židovský Nový rok – navštívili hrobku jednej z hlavných postáv chasidského judaizmu, ukrajinského rabína Nachmana z Braclavi. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Dodala, že pútnikov od cesty neodradila ani vojna na Ukrajine, ani eskalácia na Blízkom východe, kde Izrael vedie ofenzívu proti proiránskym militantným hnutiam Hamas a Hizballáh a začiatkom tohto týždňa spustil aj pozemnú operáciu v Libanone.

V meste Umaň je momentálne viac ako 30.000 ultraortodoxných židov, uviedla mimovládna organizácia Zjednotená židovská komunita Ukrajiny. Ďalším asi 14.000 sa na Ukrajinu nepodarilo pricestovať – časti z nich zmaril cestovné plány raketový útok Iránu na Izrael z utorka večera.

Na otázku Reuters, či pútnici majú nejaké obavy z Ruska, ktoré útočí na Ukrajinu raketami, dronmi a bombami, každý z respondentov uviedol, že strach nepociťujú. Podľa ich názoru je "Ukrajina bezpečnejšia ako Izrael". Argumentovali, že Umaň od hraníc s Ruskom delí väčšia vzdialenosť, ako je celá dĺžka Izraela.

Mnohí z pútnikov pritom ani nevedeli, že Izrael v utorok večer čelil mohutnému raketovému útoku z Iránu.

Jeden z pútnikov, Avišaj, pre Reuters priznal, že táto eskalácia v ňom vyvoláva obavy. Zároveň však doplnil, že Boh si vyvolil židovský národ, a preto ho ochráni.

Umaň sa nachádza v Čerkaskej oblasti v strednej časti Ukrajiny a je pútnickým miestom chasidských židov, ktorí tam prichádzajú z rôznych krajín sveta, aby sa modlili pri hrobe duchovného mentora hnutia Braclavských chasidov – rabína Nachmana, ktorý zomrel v roku 1810. Tisíce veriacich navštevujú rabínov hrob najmä počas tzv. vysokých židovských sviatkov.