Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Na severe Gazy pozastavili očkovanie proti detskej obrne kvôli bojom

Na snímke boje v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Oneskorené podanie druhej dávky vakcíny deťom by podľa WHO mohlo ohroziť úsilie úradov zabrániť šíreniu tejto infekčnej choroby, ako v Gaze, tak aj v susedných krajinách.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 23. októbra (TASR) - Na severe Pásma Gazy odložili záverečnú fázu očkovania proti detskej obrne z dôvodu pretrvávajúceho izraelského bombardovania, masového vysídľovania obyvateľstva aj nedostatočného prístupu do niektorých oblastí. Oznámila to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

V tejto záverečnej fáze očkovania, ktorá sa mala začať v stredu, mali druhú dávku vakcíny podať 119.000 deťom na severe palestínskej enklávy vyše roka obliehanej Izraelom.

"Aktuálne podmienky vrátane pretrvávajúcich útokov na civilnú infraštruktúru naďalej ohrozujú bezpečnosť a pohyb ľudí v severnej časti Gazy, čo rodinám znemožňuje bezpečne priviesť svoje deti na očkovanie a zdravotníckym pracovníkom zase vykonávať svoju prácu," uviedla WHO a znova apelovala na dosiahnutie prímeria.

Prvé kolo vakcinačnej kampane sa v Gaze začalo 1. septembra. OSN nedávno informovala, že zdravotníkom sa počas neho podarilo zaočkovať 90 percent detí mladších ako desať rokov. Očkovanie sa vtedy uskutočnilo v troch fázach - v strednej, severnej a južnej časti Gazy - počas dvoch týždňov.

Úrady k vakcinácii podnietil prípad detskej obrny, ktorý začiatkom augusta potvrdili v strednej časti Pásma Gazy u desaťmesačného nezaočkovaného chlapca ako vôbec prvý v tejto enkláve po zhruba štvrťstoročí. Zmienený chlapec ochrnul na jednu nohu.

Oneskorené podanie druhej dávky vakcíny deťom by podľa WHO mohlo ohroziť úsilie úradov zabrániť šíreniu tejto infekčnej choroby, ako v Gaze, tak aj v susedných krajinách.