Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Zahraničie

Na severe Izraela zahynul Thajčan po zásahu raketou z Libanonu

Na snímke sa ľudia pozerajú na zničené budovy. Foto: TASR/AP

Vojna palestínskeho hnutia Hamas proti Izraelu obzvlášť zasiahla thajských občanov v Izraeli, pričom od 7. októbra minulého roka zahynulo už najmenej 39 z nich.

Tel Aviv 11. októbra (TASR) - Počas útoku z Libanonu na sever Izraela zahynul thajský poľnohospodársky pracovník a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia, uviedli v piatok izraelské záchranné služby a armáda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Po zásahu poľnohospodárskej pôdy protitankovou raketou v Hornej Galilei (záchranári) vyhlásili za mŕtveho 27-ročného thajského zahraničného pracovníka," uvádza sa vo vyhlásení záchrannej služby Červená Dávidova hviezda (MDA).

Vojna palestínskeho hnutia Hamas proti Izraelu obzvlášť zasiahla thajských občanov v Izraeli, pričom od 7. októbra minulého roka zahynulo už najmenej 39 z nich. Zároveň sa predpokladá, že ďalšie viac ako dve desiatky Thajčanov zajali v tom čase militanti. Počas krátkeho novembrového prímeria následne prepustili 23 z nich. Ďalší dvaja však podľa izraelskej armády zahynuli v zajatí.

V Izraeli žije približne 30.000 thajských občanov, keďže platy v krajine sú podstatne vyššie ako v kráľovstve na juhovýchode Ázie.

Izraelská armáda od polovice septembra zintenzívnila letecké útoky proti militantnému hnutiu Hizballáh v Libanone, ktoré útokmi vyjadruje podporu Hamasu. Izrael následne začal aj obmedzené pozemné operácie na juhu susednej krajiny.