Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Na severe Kalifornie sa šíri veľký lesný požiar

Plamene preskakujú nad hasičskými vozidlami pri požiari Park Fire na diaľnici 36 pri Paynes Creek v kalifornskom okrese Tehama v piatok 26. júla 2024. Foto: TASR/AP

V Kalifornii sa plamene v čase horúčav rýchlo rozšírili na plochu o veľkosti takmer 100.000 hektárov a naďalej naberajú na sile.

Sacramento 27. júla (TASR) - Veľký lesný požiar sa rýchlo šíri na severe amerického štátu Kalifornia, evakuovaných muselo byť viac ako 4000 ľudí, uviedli v piatok miestne úrady. Požiare sužujú aj americké štáty Idaho a Oregon, kde pri hasení plameňov zahynul pilot hasičského lietadla. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr AFP a AP.

V Kalifornii sa plamene v čase horúčav rýchlo rozšírili na plochu o veľkosti takmer 100.000 hektárov a naďalej naberajú na sile. Toto leto ide v tomto americkom štáte zatiaľ o najintenzívnejší lesný požiar. Napriek úsiliu takmer 1700 hasičov sa ho zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu.

Úrady museli pre šíriace sa plamene evakuovať 4000 ľudí z obcí Cohasset a Forest Ranch a ďalších 400 osôb z mesta Chico, pri ktorom požiar v stredu vypukol po tom, ako muž odtlačil do rokliny horiace auto. Polícia ho zadržala. Oheň zatiaľ zničil 134 budov, informovali úrady.
Hasiči z jednotky Cal Fire Santa Clara Pacheco Crew 2 kráčajú po poľnej ceste počas boja s požiarom Park v obci Forest Ranch pri meste Chico v Kalifornii v piatok 26. júla 2024.
Foto: TASR/AP

Na východe štátu Oregon záchranári v piatok našli malé hasičské lietadlo, ktoré sa stratilo počas hasenia plameňov pri dedinke Seneca. Lietadlo spadlo v zalesnenej oblasti, pilot zahynul.

V Idahu vypukol lesný požiar po zásahu bleskom, úrady preventívne evakuovali malú obec Juliaetta asi 40 kilometrov juhovýchodne od mesta Moscow.