Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Na sto stúpol počet obetí tlačenice na náboženskom podujatí v Indii

Zranený muž prichádza sanitkou do nemocnice Sikandrarao v indickom meste Hathras, 350 km juhozápadne od mesta Lucknow 2. júla 2024. Foto: TASR/AP

Podľa povolenia malo byť na podujatí približne 5000 ľudí, ale zišlo sa tu napokon podľa počiatočných správ vyše 15.000 ľudí.

Naí Dillí 2. júla (TASR) - Na približne 100 stúpol v utorok počet obetí tlačenice na náboženskom zhromaždení na severe Indie, oznámili indickí štátni predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Máme zatiaľ potvrdených 97 úmrtí a sústreďujeme sa na poskytovanie pomoci a zdravotníckej pomoci obetiam," uviedla krajská komisárka Čaitra V.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného miestneho predstaviteľa informovala už o 107 obetiach na životoch.

K tlačenici prišlo v obci v okrese Háthras v severoindickom štáte Uttarpradéš, keď stovky ľudí odchádzali z hinduistického obradu. Zhromaždenie zorganizoval miestny hinduistický líder, pričom do stanu, v ktorom sa stretnutie konalo, prišlo priveľa ľudí, uviedol predstaviteľ miestnej administratívy Ášíš Kumár.

Podľa povolenia malo byť na podujatí približne 5000 ľudí, ale zišlo sa tu napokon podľa počiatočných správ vyše 15.000 ľudí, píše agentúra AP.

Podľa Kumára niektorí ľudia stratili vedomie pre vysokú vlhkosť, keď sa ostatní snažili dostať von. Niektorí spadli a boli pošliapaní počas tlačenice, cituje Kumára agentúra DPA.

Hlavný minister štátu Uttarpradéš Jógí Aditjanát označil tlačenicu za "mimoriadne smutnú a srdcervúcu" udalosť a zriadil komisiu z vysokopostavených predstaviteľov polície a miestnej administratívy, ktorá má za úlohu incident prešetriť.

Nehody a tlačenice na náboženských podujatiach v Indii sú pomerne časté, keďže sa počas nich často zíde na malom priestore veľký dav ľudí. V roku 2013 zomrelo vyše 100 ľudí v tlačenici aj na náboženskom festivale v indickom štáte Madhjapradéš.