Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine bude humanitárnu pomoc potrebovať odhadom 18 miliónov ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Ukrajinský Červený kríž od začiatku ruskej invázie (24. februára) doteraz dodal 400.000 ľuďom základné potreby ako jedlo, posteľnú bielizeň, prikrývky, stany a pitnú vodu.

Ženeva 29. marca (TASR) - Šéf Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP) Francesco Rocca v utorok uviedol, že podľa odhadov bude na Ukrajine potrebovať humanitárnu pomoc 18 miliónov ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Ukrajinský Červený kríž podľa Roccu od začiatku ruskej invázie (24. februára) doteraz dodal 400.000 ľuďom základné potreby ako jedlo, posteľnú bielizeň, prikrývky, stany a pitnú vodu. Pred vojnou mala Ukrajina približne 44 miliónov obyvateľov.

Šéf MFČK/ČP na brífingu v Ženeve dodal, že "pokračujúcim konfliktom nikto na Ukrajine nezostal nedotknutý".

Na rovnakom brífingu hovorca Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Ewan Watson varoval, že "čas" na záchranu civilistov v meste Mariupol a iných frontových oblastiach, ktoré poslednej dobe neboli schopné prijímať humanitárnu pomoc, "sa kráti".

Zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Ukrajine Jarno Habicht uviedol, že zdravotná agentúra OSN od začiatku ruského vpádu na Ukrajinu zaznamenala 74 útokov na zdravotnícke zariadenia, sanitky a zdravotnícky personál, pri ktorých zahynulo 72 ľudí.