Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine budú vojnové zločiny vyšetrovať aj francúzski žandári

Na snímke pracovníci cintorína vynášajú telo z masového hrobu, aby ho identifikovali v márnici v Buči na predmestí Kyjeva na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pre rozhlasovú stanicu France Inter uviedol, že existujú jasné náznaky poukazujúce na zodpovednosť ruských jednotiek za vojnové zločiny na Ukrajine.

Kyjev 11. apríla (TASR) - V pondelok prišli na Ukrajinu francúzski žandári, aby pomohli s vyšetrovaním ruských vojnových zločinov. Stalo sa tak v reakcii na objavenie tiel civilného obyvateľstva vo viacerých mestách okolo Kyjeva. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia francúzskeho veľvyslanca na Ukrajine Étienna de Poncinsa.

"S hrdosťou vítam v Ľvove žandárov z technického a vedeckého oddelenia, ktorí budú svojim ukrajinským kolegom pomáhať pri vyšetrovaní vojnových zločinov páchaných pri Kyjeve," vyhlásil de Poncins. Dodal, že Francúzsko je prvou krajinou, ktorá Ukrajine poskytla takýto typ pomoci.

De Poncis na Twitteri uverejnil fotografiu 20 uniformovaných vyšetrovateľov stojacich pri mobilnom laboratóriu v Ľvove.

Ukrajina sa zaviazala, že zistí, kto spáchal masaker na civilistoch, pričom požiadala o medzinárodnú pomoc. Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová povedala, že po odchode ruských vojakov objavili v mestách a obciach okolo Kyjeva dovedna 1222 tiel. Dodala, že Ukrajina vyšetruje 5600 údajných vojnových zločinov, s ktorými je spojených 500 podozrivých z radov ruskej armády či vlády.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pre rozhlasovú stanicu France Inter uviedol, že existujú jasné náznaky poukazujúce na zodpovednosť ruských jednotiek za vojnové zločiny na Ukrajine.

Pridala sa k nemu aj nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, ktorá v pondelok pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Luxemburgu povedala, že Nemecko eviduje "rozsiahle indície" nasvedčujúce tomu, že počas ruskej invázie dochádza na Ukrajine k páchaniu vojnových zločinov.

Ukrajinskí a západní lídri reagovali s pobúrením na nájdenie masových hrobov a niekoľkých stoviek tiel v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahla ruská armáda. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov. Rusko obvinenia poprelo a vyhlásilo, že zábery tiel zinscenoval Kyjev.