Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine schválili zákon umožňujúci zákaz pravoslávnej cirkvi

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za návrh zákona hlasovalo v Najvyššej rade 265 poslancov.

Kyjev 20. augusta (TASR) - Ukrajinský parlament v utorok schválil návrh zákona, ktorý umožní zákaz náboženských organizácií spojených s Ruskom vrátane ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) s väzbami na moskovský patriarchát. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Za návrh zákona hlasovalo v Najvyššej rade 265 poslancov. Zákon musí ešte podpísať ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ide o ďalší krok, v rámci ktorého Ukrajina prerušuje väzby so subjektmi, ktoré považuje za spriaznené s Moskvou.

Kyjev označil UPC, ktorá je historicky spojená s Ruskom, za ohnisko ruského vplyvu a za spoluvinníka invázie Kremľa na Ukrajinu, píše Reuters.

Predstavitelia UPC vyjadrili ešte koncom minulého roka sklamanie z navrhovaného zákona. Porušuje podľa nich Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý garantuje náboženskú slobodu.

Táto cirkev v máji 2022 oficiálne prerušila vzťahy s ruskou pravoslávnou cirkvou. Napriek tomu niektorí ukrajinskí poslanci obvinili jej vedúcich predstaviteľov zo spolupráce s ruskými duchovnými.