Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine zakázali úradníkom a bezpečnostnému personálu Telegram

Aplikácia Telegram. Foto: TASR/AP

Telegram sa k zákazu používania aplikácie štátnymi úradníkmi a príslušníkmi armády na Ukrajine nevyjadril.

Kyjev/Londýn 20. septembra (TASR) - Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) zakázala úradníkom, vojenskému personálu, zamestnancom bezpečnostného a obranného sektora a prevádzkovateľom kritickej infraštruktúry používať na svojich mobilných telefónoch komunikačnú aplikáciu Telegram. Toto rozhodnutie prijali s cieľom minimalizovať bezpečnostné hrozby, informovala RNBO vo vyhlásení citovanom stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL) monitorovanou agentúrou TASR.

Výnimku na používanie Telegramu budú mať len zamestnanci, ktorých práca súvisí s používaním tejto aplikácie.

Šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby (HUR) Kyrylo Budanov objasnil, že ruské tajné služby môžu mať prostredníctvom aplikácie Telegram prístup k osobnej korešpondencii jej používateľov, k ich osobným údajom i vymazaným správam.

Predstavitelia Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a generálneho štábu ukrajinskej armády uviedli, že Rusko využíva komunikačnú platformu Telegramu na kybernetické útoky, zisťovanie geografickej polohy používateľov a pri raketových úderoch. Žiadne dôkazy o svojich tvrdeniach však ukrajinskí predstavitelia nepredložili.

Telegram sa k zákazu používania aplikácie štátnymi úradníkmi a príslušníkmi armády na Ukrajine nevyjadril.

Telegram spustili ruskí podnikatelia Pavel a Nikolaj Durovovci v roku 2013. Sídlo ich spoločnosti sa v súčasnosti nachádza v Dubaji. Pavel Durov pred časom uviedol, že pravidelne čelí tlaku zo strany štátov a spravodajských služieb, ktoré sa snažia získať prístup k údajom používateľov tejto platformy.

Pavel Durov, ktorý má okrem ruského občianstva aj pasy Francúzska, Spojených arabských emirátov a Federácie Svätého Krištofa a Nevisu, je v súčasnosti vyšetrovaný vo Francúzsku. Má zákaz opustiť túto krajinu a tamojšie úrady ho obvinili z viacerých trestných činov.