Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Na žiadosť Kyjeva sa uskutoční virtuálna schôdzka Ukrajiny a NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) počas spoločnej tlačovej konferencie s poľským premiérom Donaldom Tuskom (nie je na snímke), ktorá sa konala po podpise bilaterálnej bezpečnostnej dohody vo Varšave v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR/PAP

Virtuálna schôdzka sa bude konať v týždni, od začiatku ktorého Rusko vypustilo vyše 200 rakiet a bezpilotných lietadiel na 15 ukrajinských oblastí.

Brusel 28. augusta (TASR) - Na žiadosť Kyjeva sa v stredu uskutoční stretnutie medzi predstaviteľmi Ukrajiny a Severoatlantickej aliancie (NATO). Informoval o tom hovorca tohto obranného zoskupenia, na ktorého sa odvolala agentúra AFP.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov podľa očakávania "cez telemost stručne oboznámi spojencov o situácii na bojisku a prioritných potrebách spôsobilostí (Ukrajiny)", uviedol hovorca NATO.

Virtuálna schôdzka sa bude konať v týždni, od začiatku ktorého Rusko vypustilo vyše 200 rakiet a bezpilotných lietadiel na 15 ukrajinských oblastí. Útoky z pondelka a utorka si vyžiadali najmenej 11 mŕtvych a výrazne poškodili už tak oslabenú energetickú infraštruktúru Ukrajiny.

Jednou z hlavných otázok, o ktorých budú predstavitelia diskutovať, je nevyhnutná potreba Kyjeva zlepšiť svoju protivzdušnú obranu na odrážanie úderov ruských síl, uviedol podľa AFP nemenovaný diplomatický zdroj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok po masívnom ruskom útoku vyzval spojencov v Európe, aby ich vzdušné sily v budúcnosti pomohli Ukrajine zostreľovať drony a bezpilotné lietadlá vypustené Moskvou. "V rôznych regiónoch Ukrajiny by sme mohli urobiť oveľa viac pre ochranu životov, keby letectvo našich európskych susedov spolupracovalo s našimi (stíhačkami) F-16 a s našou protivzdušnou obranou," povedal Zelenskyj.