Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg vyhovel Kyjevu a zvolal stretnutie Rady NATO-Ukrajina

Na archívnej snímke Jens Stoltenberg. Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR

Rada NATO-Ukrajina vznikla vlani a jej cieľom je uľahčiť spoluprácu medzi členmi NATO a Kyjevom.

Brusel 27. augusta (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvolal na stredu na žiadosť Kyjeva stretnutie Rady NATO-Ukrajina, oznámila v utorok hovorkyňa Severoatlantickej aliancie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Stretnutie sa bude konať na úrovni veľvyslancov... Očakáva sa, že ukrajinský minister obrany Rustem Umerov prostredníctvom videospojenia oboznámi spojencov so situáciou na bojisku a prioritnými potrebami," uviedla hovorkyňa Aliancie.

Rada NATO-Ukrajina vznikla vlani a jej cieľom je uľahčiť spoluprácu medzi členmi NATO a Kyjevom.

"Zajtrajšie stretnutie sa bude konať po vlne silných ruských útokov proti ukrajinským civilistom a infraštruktúre," uviedla hovorkyňa. Zároveň pripomenula, že NATO poskytlo pomoc ukrajinskej protivzdušnej obrane a spojenci sú zaviazaní ďalej posilňovať ukrajinskú obranu.

Ukrajinskí predstavitelia v utorok uviedli, že Rusko podniklo raketový a dronový útok na viaceré oblasti Ukrajiny, pri ktorom zahynulo najmenej päť ľudí. Aj v pondelok pritom ruské sily podnikli na Ukrajinu jeden z najväčších vzdušných útokov, pripomína Reuters.