Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Integra vedie na Ukrajine program pre deti a matky zasiahnuté vojnou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nadácia Integra je humanitárna a rozvojová organizácia, ktorá pôsobí na Slovensku už takmer 30 rokov.

Kyjev/Bratislava 18. júna (TASR) - Nadácia Integra spolu s ukrajinským partnerom a s podporou štátneho programu rozvojovej pomoci SlovakAid zorganizovali na Ukrajine špeciálny psychosociálny program, ktorá sa zameriava na spracovanie traumy u detí a ich matiek zasiahnutých vojnou. V Černihivskej oblasti na Ukrajine pracovali psychológovia s 280 ľuďmi a v Kyjeve zorganizovali konferenciu pre 250 učiteľov a psychológov. TASR o tom informovala Erika Kremská z Nadácie Integra.

Na dvojtýždenných pobytoch v Černihivskej oblasti pracovali psychológovia s účastníkmi individuálne aj v skupinách. Deti sa venovali aj arteterapii a športovým či kreatívnym aktivitám.

Účastníci uviedli po absolvovaní programu zlepšenie spánku, zníženie úzkosti a depresií. Podľa slov koordinátorky projektu Ivany Čorbovej až 90 percent účastníkov predtým nikdy nevyužívalo psychologickú pomoc.

Nadácia Integra okrem pobytov zorganizovala aj konferenciu pre približne 250 zúčastnených učiteľov a psychológov na tému "Detstvo na pozadí vojny". Projekt prebiehal od 1. januára do 30. apríla 2024 a bol financovaný z oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Nadácia Integra je humanitárna a rozvojová organizácia, ktorá pôsobí na Slovensku už takmer 30 rokov. Pomoc poskytuje aj v iných krajinách sveta, ako napríklad v Jemene, Južnom Sudáne, Iraku, Sýrii, Keni a Etiópii.