Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Zahraničie

Najmenej 11 osôb vrátane detí prišlo o život pri útoku v Jemene

Jemenskí vojaci, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014, keď húsíjovia obsadili hlavné mesto Saná a väčšinu severných oblastí krajiny.

Káhira 30. novembra (TASR) - Najmenej 11 civilistov vrátane štyroch detí prišlo o život v dôsledku delostreleckej paľby v blízkosti jemenského prístavu Hudajda, informovala v pondelok agentúra AP.

Nezisková organizácia Save the Children (Zachráňme deti) uvádza, že útok sa uskutočnil v nedeľu. Delostrelecké granáty zasiahli dom v meste ležiacom južne od prístavu Hudajda. Desať ďalších ľudí utrpelo zranenia.

Jemenská medzinárodne uznaná vláda obvinila z útoku jemenských povstalcov húsíjov. Hovorca húsíjov sa bezprostredne nevyjadril.

Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014, keď húsíjovia obsadili hlavné mesto Saná a väčšinu severných oblastí krajiny. Koalícia vedená Saudskou Arábiou v roku 2015 začala proti húsíjom ofenzívu.

Bojujúce strany sa v decembri 2018 na mierových rozhovoroch organizovaných pod záštitou OSN vo Švédsku dohodli na zastavení nepriateľských akcií v jemenskom meste Hudajda a jeho okolí.

Minulý mesiac v bojoch v Hudajde prišlo o život viac ako 52 ľudí a ďalších približne 70 utrpelo zranenia, píše AP.