Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Najmenej 33 ľudí zahynulo po izraelskom útoku

Palestínsky chlapec nosí chlieb, keď sa prechádza medzi stanmi v Deir al-Balah v pásme Gazy, piatok 18. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Džabálije hlásili, že izraelské tanky poškodili cesty a aj domy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Káhira 19. októbra (TASR) - Najmenej 33 ľudí zahynulo a 85 utrpelo zranenia počas izraelského úderu, ktorý v piatok zasiahol viacero domov v meste Džabálijá. Informovala o tom agentúra Reuters, od ktorej správu prevzala TASR.

Podľa úradov v Gaze je počet obetí minimálne 72. Obyvatelia Džabálije hlásili, že izraelské tanky poškodili cesty a aj domy.

Miestna vláda, ovládaná teroristickým hnutím Hamas tvrdí, že počet obetí môže ešte vzrásť, pretože niektorí ľudia sú pravdepodobne zasypaní v sutinách budov. Palestínska tlačová agentúra WAFA uviedla, že medzi mŕtvymi sú aj deti.

Izrael zatiaľ situáciu nijako nekomentoval.

Obyvatelia Džabálije, v ktorej sa nachádza jeden z najväčších utečeneckých táborov v Pásme Gazy, tvrdia, že izraelská armáda ničí denne desiatky budov údermi zo vzduchu i zo zeme, prípadne budovy odpaľuje na diaľku výbušnými systémami.

Podľa izraelskej armády si operácia v Džabáliji kladie za cieľ zastaviť bojovníkov Hamasu skôr, než môžu pripraviť ďalšie útoky proti Izraelu.