Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd ratifikoval výsledky parlamentných volieb v Iráne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Víťazom októbrových parlamentných volieb sa stalo hnutie šiitského duchovného Muktadu Sadra, ktoré získalo v irackom parlamente najviac kresiel – 73 z celkovo 329.

Bagdad 27. decembra (TASR) - Iracký najvyšší súd ratifikoval v pondelok výsledky októbrových parlamentných volieb. Stalo sa tak bezprostredne po tom, ako táto súdna inštancia zamietla sťažnosť koalície Fatah, ktorá žiadala o anulovanie volieb. Informovala o tom agentúra AFP.

"Najvyšší federálny súd ratifikoval výsledky parlamentných volieb," oznámil v krátkom vyhlásení hovorca súdu.

Ratifikácia výsledkov volieb umožňuje - po dvoch mesiacoch odkladov - novému parlamentu usporiadať v súlade s irackým právom svoju ustanovujúcu schôdzu, približuje AFP.

Víťazom októbrových parlamentných volieb sa stalo hnutie šiitského duchovného Muktadu Sadra, ktoré získalo v irackom parlamente najviac kresiel – 73 z celkovo 329.

Koalícia Fatah, zložená predovšetkým z ozbrojených skupín napojených na proiránske Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaabí), utrpela vo voľbách zdrvujúcu porážku. Po voľbách sa niekoľkokrát odvolala proti ich výsledkom, a to pre "vážne narušenie priebehu" volebného procesu, pričom sa snažila dosiahnuť ich anulovanie.

Fatah bude mať v parlamente iba 17 poslancov.

Od zvrhnutia režimu Saddáma Husajna Spojenými štátmi v roku 2003 je skladanie novej vlády v multikonfesionálnom a multikultúrnom Iraku vždy zložitým procesom, komentuje AFP.

Po vymenovaní nového parlamentu totiž poslanci musia zvoliť nového irackého prezidenta. Ten následne vymenuje premiéra krajiny, ktorého však musia schváliť aj zákonodarcovia.