Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Najvyšší vodca Iránu Chameneí: Do protestov sú zapletení nepriatelia

Na archívnej snímke z 2. októbra 2022 pramene vlasov, ktoré si odstrihli ženy, sú na zemi počas protestu po násilnej smrti mladej Kurdky Mahsá Amíníovej v Istanbule. Foto: TASR/AP

Niektorí z týchto ľudí sú buď nepriateľskí agenti alebo... sú s nepriateľom spriaznení. A niektorí sú len rozčúlení ľudia, dodal iránsky najvyšší vodca.

Teherán 12. októbra (TASR) - Najvyšší duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí v stredu vyhlásil, že do pouličných nepokojov sú zapojení "nepriatelia". TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Chameneí z podnecovania nepokojov, ktoré vyvolala minulý mesiac smrť mladej Kurdky Mahdy Amíníovej, obvinil Spojené štáty, Izrael a ich "agentov". Amíníovú zadržala mravnostná polícia za údajné nedodržiavanie prísnych pravidiel obliekania, ktoré platia pre ženy v islamskej republike.

"Každý dnes potvrdí zapojenie nepriateľov do týchto pouličných nepokojov," povedal Chameneí v stredu na stretnutí s poradným orgánom, ktoré bolo vysielané v televízii.

"Konanie nepriateľa - ako propaganda, pokusy o ovplyvnenie myslenia, vyvolávanie rozčúlenia, povzbudzovanie na výrobu zápalného materiálu a dokonca školenia na jeho výrobu - je teraz úplne evidentné," povedal Chameneí.

V stredu iránska justícia oznámila, že v súvislosti s protestmi v provinciách Teherán a Hormozgán obvinila už vyše 100 ľudí.

"Niektorí z týchto ľudí sú buď nepriateľskí agenti alebo... sú s nepriateľom spriaznení. A niektorí sú len rozčúlení ľudia," dodal iránsky najvyšší vodca.

"Justičné a bezpečnostné úrady si musia pri odhaľovaní ´nepriateľských agentov´ plniť svoju povinnosť," uviedol Chameneí.

Od 16. septembra boli na protestoch vo viacerých mestách po celej krajine zabité desiatky ľudí, prevažne protestujúci, ale tiež príslušníci bezpečnostných síl. Stovky ďalších ľudí polícia zatkla.