Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

UNHCR: Nálety na Libanon boli porušením humanitárneho práva

Dym stúpa zo zrútenej budovy po izraelskom leteckom útoku v štvrti Dahíjeh na južnom predmestí Bejrútu 3. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Počas približne jedného roka bojov zahynulo v Libanone viac než 2000 ľudí a zhruba 10.000 ďalších utrpelo zranenia, uvádza libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Bejrút 7. októbra (TASR) - Šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Filippo Grandi v nedeľu uviedol, že vzdušné útoky v Libanone predstavovali porušenie medzinárodného humanitárneho práva v dôsledku zasiahnutia civilnej infraštruktúry a civilných obetí na životoch. Grandi to uviedol v súvislosti s bombardovaním Libanonu Izraelom, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

"V spôsobe leteckých útokov ktoré priniesli deštrukciu alebo poškodili civilnú infraštruktúru, zabili civilistov, ovplyvnili humanitárne operácie, bolo žiaľ veľa prípadov porušenia medzinárodného humanitárneho práva," povedal šéf UNHCR médiám v libanonskej metropole Bejrút.

Grandi navštívil Libanon v čase, keď táto krajina zápasí s vysídlením viac než 1,2 milióna ľudí v dôsledku rozšírenej izraelskej vzdušnej a pozemnej operácie, ktorá je podľa tvrdení Izraela zameraná na ciele Iránom podporovaného libanonského militantného hnutia Hizballáh.

Boje sa predtým prevažne sústredili na izraelsko-libanonské pohraničie a prebiehali paralelne s vojnou v Gaze, ktorú vedie Izrael voči palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas.

Podľa Grandiho by mali všetky strany konfliktu a tí, ktorí na ne majú vplyv, "zastaviť tento masaker, ktorý sa v súčasnosti deje v Gaze i v Libanone", cituje Reuters.

Počas približne jedného roka bojov zahynulo v Libanone viac než 2000 ľudí a zhruba 10.000 ďalších utrpelo zranenia, uvádza libanonské ministerstvo zdravotníctva. Najviac obetí a zranených si pritom podľa neho vyžiadali boje počas uplynulých dvoch týždňov.

Izrael, ktorý Hamas i Hizballáh obviňuje, že sa skrýva medzi civilistami - čo obe hnutia odmietajú - uvádza, že zahynulo približne 50 jeho civilistov a vojakov.