Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

NATO opätovne nasadilo lietadlá AWACS do vzdušného priestoru Poľska

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

NATO chce týmto krokom posilniť svoju prítomnosť v regióne a zároveň takto dohliadať na ruskú vojenskú aktivitu.

Varšava 1. júla (TASR) - NATO opätovne nasadilo do vzdušného priestoru Poľska lietadlá výstražného a riadiaceho systému (AWACS), aby monitorovali oblohu nad Ukrajinou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP a portálu UK Defence Journal.

NATO chce týmto krokom posilniť svoju prítomnosť v regióne a zároveň takto dohliadať na ruskú vojenskú aktivitu. "Oficiálne sa všetky zhromaždené spravodajské informácie posielajú len do krajín NATO, ale každý vie, že niektoré z týchto krajín rýchlo zdieľajú informácie s Ukrajinou, čo jej umožňuje čeliť prichádzajúcim útokom. Údaje západných spravodajských služieb ponúkajú Ukrajine možnosť reagovať o niečo rýchlejšie,“ povedal pre UK Defense Journal bývalý dôstojník RAF, ktorý si želal zostať v anonymite.

UK Defence Journal informuje, že od februára 2022, kedy sa začala ruská invázia na Ukrajine, lietadla NATO AWACS pravidelne hliadkujú nad východnou Európou a regiónom Baltského mora s cieľom sledovať ruské bojové lietadlá v blízkosti hraníc členských krajín NATO.