Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

NATO potvrdilo prísľub posilňovať ukrajinskú obranu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rada NATO-Ukrajina vznikla vlani a jej cieľom je uľahčiť spoluprácu medzi členmi NATO a Kyjevom.

Brusel 28. augusta (TASR) - Pre Ukrajinu je dôležitá väčšia miera vojenskej pomoci, aby mohla aj naďalej bojovať s Ruskom. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Ukrajina pokračuje na dennej báze v zachytávaní ruských rakiet, čím zachraňuje nespočet životov. No schopnosť Ukrajiny udržať si svoju obranu si vyžaduje zásoby a viac podpory," uviedol Stoltenberg.

Vo svetle nedávnych rozsiahlych ruských vzdušných útokov na Ukrajinu zvolal šéf NATO na stredu na žiadosť Kyjeva stretnutie Rady NATO-Ukrajina. Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov počas stretnutia informoval veľvyslancov a Stoltenberga o situácii na bojisku a prioritách Ukrajiny týkajúcich sa vojenského vybavenia.

"Spojenci dnes potvrdili, že posilňujú svoju vojenskú pomoc Ukrajine," uviedol Stoltenberg po zasadnutí rady, pričom neuviedol viac detailov. "Musíme Ukrajine aj naďalej poskytovať vybavenie a muníciu, ktorú potrebuje, aby sa bránila proti invázii Ruska. Je to životne dôležité pre jej schopnosť zotrvať v boji," dodal.

Rada NATO-Ukrajina vznikla vlani a jej cieľom je uľahčiť spoluprácu medzi členmi NATO a Kyjevom. Slúži tiež ako fórum pre konzultácie v krízových situáciách.