Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

NATO: Rusko používa na Ukrajine zakázanú kazetovú muníciu

Kazetová munícia, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kazetové bomby obsahujú viacero menších bômb, ktoré po výbuchu dokážu zasiahnuť širokú oblasť.

Brusel 4. marca (TASR) - Rusko používa na Ukrajine zbrane, ktorých použitie je v rozpore s medzinárodným právom. Vyhlásil to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého aliancia zaznamenala, že Rusko použilo kazetové bomby - široko zakázanú delostreleckú muníciu. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN a agentúry Reuters.

"Zaznamenali sme použitie kazetových bômb a tiež sme zaznamenali správy o použití iných typov zbraní, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom," uviedol Stoltenberg v Bruseli pre novinárov.

Šéf NATO zároveň dodal, že Aliancia a jej spojenci "zbierajú informácie a pozorne monitorujú, čo sa deje na Ukrajine".

"Je to brutalita. Je to neľudské, porušuje to medzinárodné právo," uviedol Stoltenberg. Ten podľa svojich slov zároveň privítal, že Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu otvoril vyšetrovanie možných vojnových zločinov páchaných na Ukrajine. "Musíme sa uistiť, že prezident Putin a bieloruský prezident budú niesť zodpovednosť za to, čo urobili," vyhlásil Stoltenberg.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas mimoriadneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO v sídle NATO v Bruseli 4. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Kazetové bomby obsahujú viacero menších bômb, ktoré po výbuchu dokážu zasiahnuť širokú oblasť. Veľká časť medzinárodného spoločenstva zakazuje ich používanie pre vysoké riziko zasiahnutia civilistov v prípade, ak je to táto munícia použitá v obývaných oblastiach, píše CNN.

Dohovor o kazetovej munícii z roku 2008, ktorý používanie a skladovanie tohto typu zbraní zakazuje, podpísalo 108 štátov. Ukrajina ani Rusko sa však k tomu dohovoru nepripojili.

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová už skôr obvinila Rusko z toho, že sa chystá použiť na Ukrajine zakázané zbrane vrátane "kazetovej munície a vákuových bômb".

CNN poukazuje na to, že členovia jej tímu na Ukrajine spozorovali ruské zariadenie určené na odpaľovanie vákuových bômb.