Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

NATO schválilo Rutteho za nového generálneho tajomníka

Na archívnej snímke z 27. júna 2023 holandský premiér Mark Rutte (vpravo) a generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg pózujú počas stretnutia v Haagu. Foto: TASR/AP

Rozhodli o tom v stredu členské krajiny NATO.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 26. júna (TASR) - Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie bude doterajší holandský premiér Mark Rutte. Rozhodli o tom v stredu členské krajiny NATO, informuje TASR podľa správ agentúry Reuters, AP a DPA.

Rutteho vymenovanie sa stalo formalitou po tom, ako jeho jediný súper, rumunský prezident Klaus Iohannis, z boja o post odstúpil, keďže sa mu nepodarilo získať dostatočnú podporu.

"Severoatlantická rada sa rozhodla vymenovať holandského premiéra Marka Rutteho za generálneho tajomníka NATO, ktorý nahradí Jensa Stoltenberga," uviedla vo vyhlásení Aliancia. "Rutte sa ujme funkcie 1. októbra 2024, keď sa po desiatich rokoch na čele NATO skončí funkčné obdobie Stoltenberga," dodala.

"Želám mu veľa úspechov v ďalšom posilňovaní NATO pri výzvach dneška i zajtrajška. Viem, že NATO zanechávam v dobrých rukách," uviedol Stoltenberg v reakcii na Rutteho zvolenie.

Americký prezident Joe Biden nového generálneho tajomníka NATO oficiálne privíta na summite Aliancie vo Washingtone 9. až 11. júla.

Rutte, ktorý po takmer 14 rokoch na poste predsedu vlády avizoval odchod z holandskej politiky, prevezme vedenie NATO v kľúčovom období. Ako šéf Aliancie sa bude musieť popasovať s dôsledkami ruskej vojny na Ukrajine a potenciálne aj návratom Donalda Trumpa do funkcie prezidenta USA, konštatovala agentúra AFP.

Novozvolený generálny tajomník NATO považuje rozhodnutie členských krajín za "obrovskú česť", vyhlásil Rutte na sociálnej sieti X. "Aliancia je a aj zostane základným kameňom našej kolektívnej bezpečnosti. Vedenie tejto organizácie je zodpovednosť a ja to neberiem na ľahkú váhu," uviedol v príspevku a zároveň dodal, že sa "pozície v októbri ujme s veľkým nasadením".