Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Česko: Návšteva Pellegriniho bude príležitosťou nastaviť komunikáciu

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini. Foto: TASR/AP

Pellegrini v stredu príde do ČR na svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii hlavy štátu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 25. júna (TASR) - Stredajšia návšteva slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Česku bude podľa Pražského hradu príležitosťou, ako medzi prezidentmi nastaviť otvorenú komunikáciu a predísť tak komplikáciám, ktoré nie sú v záujme ani jednej strany. Mala by tiež potvrdiť, že česko-slovenské vzťahy zostávajú výnimočné, uviedol v utorok zahraničný odbor českej Kancelárie prezidenta republiky (KPR), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pavlova kancelária podotkla, že základ vzájomných vzťahov zostáva nedotknutý aj napriek nesúladu v niektorých zásadných zahranično-politických otázkach. Pražský hrad sa podľa KPR bude snažiť s Pellegriniho kanceláriou nadviazať čo najbližšie vzťahy.

Český prezident neskôr potvrdil, že o stredajšej návšteve slovenskej hlavy štátu v utorok hovoril s premiérom Petrom Fialom. Podľa Pavla sa zhodli, že na úrovni prezidentov je žiaduce, aby ČR v čo najväčšej možnej miere nadviazala na úroveň vzťahov s bývalou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

"Vlády sa určite v niektorých veciach líšiť budú. Naopak, my sme sa s Petrom Pellegrinim zhodli na tom, že naším záujmom bude tlmiť vášne, nadväzovať na to dobré, čo v našich vzťahoch je, a pokúsiť sa zmierňovať rozdiely, ku ktorým bude nevyhnutne dochádzať," naznačil plány český prezident. Dodal, že podľa doterajších rozhovorov s Pellegrinim sú obaja odhodlaní pracovať na tom, aby vzťahy medzi ČR a SR zostali čo najlepšie.

Okrem vývoja situácie na Slovensku poznamenanom atentátom na premiéra Roberta Fica budú prezidenti hovoriť najmä o posilňovaní bilaterálnej spolupráce. Hovoriť by mohli aj o spolupráci krajín v hospodárskej oblasti, napríklad v energetike, kde je podľa Pražského hradu mnoho príležitostí na spoluprácu.

V zahranično-politickej oblasti bude témou rokovania nadchádzajúci summit NATO vo Washingtone, spolupráca pri zaisťovaní obrany, ruská agresia proti Ukrajine či situácia na Blízkom východe.

Pellegrini v stredu príde do ČR na svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii hlavy štátu. Dopoludnia ho na Pražskom hrade prijme český prezident Petr Pavel, popoludní sa stretne s premiérom Petrom Fialom a tiež s vedením oboch komôr parlamentu.