Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Nehammer: Rokovania o novej koalícii budú dlhé a náročné

Na archívnej snímke predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a súčasný kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR - Jakub Kotian

Reuters pripomína, že ÖVP a SPÖ budú musieť prekonať veľké ideologické rozdiely, a to najmä v oblasti zvyšovania daní z majetku a dedičstva, ktoré je jedným z najdôležitejších bodov programu SPÖ.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Viedeň 25. októbra (TASR) - Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a súčasný kancelár Karl Nehammer, ktorý je poverený zostavením novej vlády, v piatok vyhlásil, že rokovania o koalícii budú dlhé a náročné. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Máme pred sebou dlhú a pravdepodobne miestami strastiplnú cestu," uviedol Nehammer po tom, čo sa prvýkrát stretol s predstaviteľmi Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ).

V úvodnom kole rokovaní lídri strán riešili najmä organizačné otázky a naplánovali ďalšie rozhovory, ktoré budú rozdelené podľa jednotlivých tém. Nehammer vyhlásil, že hlavnými prioritami by mali byť hospodárstvo a migrácia.

"Dnešná diskusia vo mne vyvolala veľmi pozitívny pocit, že tieto rokovania, ak budú pokračovať so vzájomnou dôverou, môžu pokojne viesť k vytvoreniu vlády," vyhlásil po stretnutí pozitívnejšie naladený líder SPÖ Andreas Babler.

Reuters pripomína, že ÖVP a SPÖ budú musieť prekonať veľké ideologické rozdiely, a to najmä v oblasti zvyšovania daní z majetku a dedičstva, ktoré je jedným z najdôležitejších bodov programu SPÖ.

V prípade utvorenia koalície by však ľudovci so sociálnymi demokratmi mali väčšinu iba jedného poslanca. Nehammer už naznačil, že pre stabilitu bude nutné do koalície prizvať tretiu stranu. Pravdepodobné je, že rokovať bude s liberálnou stranou NEOS. Trojkoalícia od vyhlásenia nezávislosti po druhej svetovej vojne ešte v Rakúsku nevládla.

Rakúsky prezident Alexander van der Bellen poveril Nehammera zostavením vlády napriek tomu, že jeho ľudovci skončili až druhí za krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Okrem troch spomenutých strán sa do rakúskej Národnej rady dostali ešte dve strany – Nehammerov doterajší koaličný partner Zelení a strana NEOS.