Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

V Prahe sa zrazili dva vlaky: Zranených je viac než dvadsať ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Polícia na sociálnej sieti X uviedla, že jeden z rušňovodičov mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
PRAHA 18. septembra (TASR) - Na moste nad ulicou Čuprova v Prahe 7 sa v stredu ráno zrazili dve vlakové súpravy. Podľa prvotných informácií zasahujúcich hasičov sa zranilo veľké množstvo osôb, neskôr bol ich počet viackrát upresňovaný, najnovšie na 25 ľudí, ich zranenia sú ľahké. TASR informuje podľa webu Novinky.cz a vyjadrení Zdravotníckej záchrannej služby hlavného mesta Prahy (ZZS HMP).

"Podľa situačnej správy z miesta od nášho inšpektora by na mieste malo byť do desiatich ľahko poranených osôb," oznámili najskôr záchranári. Potom tento údaj niekoľkokrát zmenili, aktuálne je podľa nich 25 zranených, pričom tento údaj nemusí byť konečný.

"Je úplne bežné, že sa pri podobných nehodách počty priebežne menia, finálne počty budú zrejmé až po úplnom ukončení zásahu," uviedli pražskí záchranári. Zranení sú podľa ich slov pri vedomí a mimo ohrozenia života. Prevládajú úrazy hlavy a končatín, najčastejšie ide o pomliaždeniny a odreniny.

Hasiči z vlakov evakuovali asi 200 osôb do náhradnej vlakovej súpravy, ktorou boli prevezení do pražskej časti Vysočany, kam smerujú aj záchranári. Niektorí cestujúci majú podľa nich zdravotné ťažkosti, pociťujú napríklad nevoľnosť.

Vlaky sa zrazili na železničnom nadjazde v zle prístupnej lokalite a pri evakuácii cestujúcich boli preto použité hasičské vysokozdvižné plošiny a rebríky. Čuprova ulica v Prahe-Libni bola úplne uzavretá.

"Podľa informácií, ktoré máme od hasičov Správy železníc, došlo k nárazu vlaku do stojacej súpravy," uviedol vo vysielaní ČT24 hovorca pražských hasičov Vojtěcha Sosna. Správa železníc na sociálnej sieti X uviedla, že vyšetrenie príčin nehody je v kompetencii Drážnej inšpekcie a môže trvať dlhší čas.



Vlak z rannej nehody v Prahe minul návestidlo stoj, alkohol potvrdia testy


Vlak, ktorý v Prahe v stredu ráno narazil do druhej stojacej súpravy, minul podľa Drážnej inšpekcie návestidlo zakazujúce jazdu. Polícia na sociálnej sieti X uviedla, že jeden z rušňovodičov mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Nehoda sa stala krátko po 7.30 h. Inšpektori podotkli, že osobný vlak na odbočke Balabenka ignoroval vjazdové návestidlo s návesťou zakazujúcou jazdu a následne sa zrazil s druhým osobným vlakom. Škody boli odhadnuté na 31 miliónov korún (1,2 milióna eur). Polícia prípad preveruje pre podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbalosti.

Pozitívnu dychovú skúšku jedného z rušňovodičov potvrdili aj České dráhy (ČD). "Bohužiaľ, musíme potvrdiť, že pri dnešnej rannej nehode v Prahe vyšla dychová skúška rušňovodiča súpravy ČD pozitívne. Hoci nebola podľa dostupných informácií nehoda zavinená naším rušňovodičom, nič to nemení na vážnosti tohto zistenia," uviedol dopravca.

Spoločnosť čaká na finálne potvrdenie výsledku z testov krvi. "Ak sa potvrdí, že u nášho rušňovodiča došlo ku konzumácii alkoholu, pôjde o absolútne neakceptovateľné konanie, pre ktoré neexistuje žiadne vysvetlenie a ospravedlnenie," uviedli České dráhy a v takom prípade by ich zamestnanec dostal výpoveď.

V reakcii na tento prípad sa dopravca rozhodol pre mimoriadnu kontrolu rušňovodičov. Od januára do augusta tohto roka urobili ČD podľa svojich slov viac než 47.000 preventívnych kontrol na alkohol a omamné látky. Teraz ich chcú ešte zintenzívniť.

Pri stredajšej nehode záchranári ošetrili celkom 35 ľudí. Najskôr z miesta nehody odviezli 25 cestujúcich, ďalších desať o niečo neskôr zo zastávky, kam ich previezol evakuačný vlak. Zranenia boli podľa nich ľahké, prevažne išlo o pomliaždeniny, odreniny, ale aj zlomeniny.