Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Zahraničie

Nemec odsúdený v Bielorusku na trest smrti dúfa v Lukašenkovu milosť

Ilustračné foto Foto: TASR

Krieger tvrdí, že ukrajinská bezpečnostná služba SBU ho vlani v októbri poverila fotografovaním vojenských objektov v Bielorusku

Minsk 26. júla (TASR) - Nemecký občan, ktorého súd v Bielorusku odsúdil na trest smrti za terorizmus, v stredu vyhlásil, že ľutuje svoje činy a dúfa, že mu prezident Alexander Lukašenko udelí milosť, uviedli médiá. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

"Úprimne dúfam, že mi prezident Lukašenko odpustí a omilostí ma," citovala odsúdeného Nemca Rica Kriegera ruská tlačová agentúra TASS na bieloruskej štátnej televíznej stanici Belarus-1.

Krieger tvrdí, že ukrajinská bezpečnostná služba SBU ho vlani v októbri poverila fotografovaním vojenských objektov v Bielorusku a nasmerovala ho na miesto, kde našiel ruksak, ktorý potom nechal na vlakových koľajniciach na stanici juhovýchodne od Minsku. Batožina vybuchla pred príchodom vlaku, ale nikomu sa nič nestalo.

"Úprimne ľutujem, čo som urobil, a som rád, že nedošlo k žiadnym obetiam. Veľmi desivé je, že ak sa rozsudok smrti vykoná, moje telo nebude odovzdané Nemecku a moji príbuzní nebudú mať možnosť rozlúčiť sa," vyhlásil Krieger.

Krieger, ktorý sa označuje za pracovníka záchrannej služby, povedal, že sa stretol s nemeckými diplomatmi. "Povedali mi, že v tomto prípade nemecká vláda nemôže nič urobiť," uviedol s tým, že sa cíti "úplne opustený".

Nemecko bezprostredne nereagovalo. Ministerstvo zahraničných vecí 19. júla uviedlo, že Berlín je v intenzívnom kontakte s úradmi v Minsku v súvislosti s osudom občana odsúdeného na trest smrti, ktorého meno však neuviedlo.

V správach z minulého týždňa sa uvádza, že Nemecko a Bielorusko rokovali o tomto prípade, pričom Minsk navrhol určité "riešenia". Bieloruská organizácia na ochranu ľudských práv Viasna minulý týždeň prvýkrát zverejnila Kriegerov rozsudok smrti, ktorý bol vynesený 24. júna.

Bielorusko je jedným z najbližších spojencov Ruska a umožnilo, aby jeho územie bolo vo februári 2022 použité pri invázii na Ukrajinu. Niektorí bieloruskí aktivisti zaútočili na železničné trate v krajine v snahe konať proti agresii.

Bielorusko je jedinou európskou krajinou, ktorá uplatňuje trest smrti. Vyhradený je pre závažné zločiny ako vraždy za priťažujúcich okolností, terorizmus alebo vlastizrada. Od získania nezávislosti v roku 1991 v krajine popravili viac ako 400 ľudí. Popravy cudzincov sú však zriedkavé.