Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Nemecká ministerka Baerbocková zdôrazňuje právo Izraela na sebaobranu

Na archívnej snímek nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Ministerka zahraničných vecí dodala, že bezpečnosť Izraela je súčasťou nemeckého štátneho záujmu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 6. októbra (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách a uviedla, že je zahanbená antisemitskými útokmi, ktoré sa odohrávajú v nemeckých uliciach. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Baerbocková v článku pre nemecký týždenník Bild am Sonntag, ktorý získala agentúra DPA, uviedla, že masaker Hamasu zo 7. októbra znamenal pre Židov aj Nemcov zlomový bod, ktorý označuje obdobie "pred" a "po".

Nemecká ministerka vyjadrila rozpaky nad tým, že odvtedy sa Židia aj v Nemecku cítia menej bezpečne, že antisemitských útokov pribúda a že na nemeckých uliciach sa oslavujú iránske rakety vypálené proti Izraelu.

"Sme proti tomu. S plnou silou zákona," zdôraznila Baerbocková a izraelskému ľudu odkázala: "Stojíme pri vás."

Ministerka zahraničných vecí dodala, že bezpečnosť Izraela je súčasťou nemeckého štátneho záujmu.

"Izrael má právo na sebaobranu. Proti násiliu Hamasu, ako aj proti raketovému teroru Iránu a Hizballáhu," skonštatovala.

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal masaker vyše 1200 ľudí, ktorých 7. októbra 2023 zabili v priľahlých oblastiach Izraela bojovníci Hamasu, Palestínskeho islamského džihádu a ďalších ozbrojených palestínskych skupín. Podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom zahynulo pri následnej izraelskej ofenzíve v Gaze takmer 42.000 Palestínčanov.