Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia zaznamenala rekordný počet útokov na príslušníkov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V správe sa ďalej píše, že približne štvrtina z napadnutých policajtov (793) utrpela zranenia, čo predstavuje ďalší rekord od začiatku zberu dát v roku 2001.

Berlín 19. augusta (TASR) - Nemecká spolková polícia, ktorá zodpovedá za ochranu hraníc, železničných staníc aj letísk, vlani zaznamenala rekordný počet útokov na svojich príslušníkov. Vo výročnej správe zverejnenej v pondelok sa spomína až 2979 takýchto incidentov, pričom takmer vždy išlo o fyzické násilie. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová pri predstavovaní správy v meste Rostock označila minuloročný rekord za šokujúci.

Do uvedeného počtu je zahrnutých aj 145 policajtov, ktorí sa zranili počas operácie v západonemeckej dedine Lützerath, kde klimatickí aktivisti začiatkom roku 2023 protestovali proti jej demolácii a rozšíreniu miestnej uhoľnej bane.

V správe sa ďalej píše, že približne štvrtina z napadnutých policajtov (793) utrpela zranenia, čo predstavuje ďalší rekord od začiatku zberu dát v roku 2001. Z údajov podľa DPA vyplýva, že 11 percent (konkrétne 88 policajtov) bolo pre zranenia práceneschopných.

K väčšine útokov došlo počas bežnej policajnej činnosti - predovšetkým počas vykonávania hliadok, vyšetrovania trestných činov alebo sprevádzania pri deportáciách. Značná časť útokov sa udiala počas operácií súvisiacich s vlakovou dopravou, rôznymi podujatiami či futbalovými zápasmi.

Drvivú väčšinu útočníkov (78 percent) tvorili muži vo veku v priemere 33 rokov. Takmer polovica z nich bola pod vplyvom alkoholu alebo drog. Bezmála štvrtina útočníkov z celkového počtu sa dopustila priestupku opakovane. Približne polovica útočníkov mala nemecký pas.