Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia vykonala razie v rámci operácie proti prevádzačom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V centre ich záujmu bolo najmä mesto Jena v Durínsku.

Berlín 4. septembra (TASR) - Nemecká polícia spustila v stredu ráno operáciu proti skupine podozrivej z prevádzačstva. V rámci nej vykonala razie vo viacerých nehnuteľnostiach, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Policajný hovorca uviedol, že cieľom úradov bolo 19 lokalít v niekoľkých nemeckých spolkových krajinách vrátane Durínska, Bádensko-Württemberska, Šlezvicko-Holštajnska či Sasko-Anhaltska. V centre ich záujmu bolo najmä mesto Jena v Durínsku.

Policajti tiež uplatnili päť zatykačov vydaných na občanov Sýrie a Iraku. Vyšetrovanie sa týkalo celkovo 18 podozrivých vrátane vodičov či osôb zapojených do vyšších organizačných úloh v rámci prevádzačstva.

Podľa slov hovorcu bolo do zásahov nasadených 340 policajtov vrátane špeciálnych jednotiek v meste Jena, kde prevádzači pôvodne ubytovávali pašované osoby. Platby za presun uskutočňovali prostredníctvom neformálneho systému, hotovosť sa prevádzala cez sprostredkovateľov, uvádza hovorca.

Vyšetrovatelia vypátrali podozrivých po tom, čo zastavili niekoľko prepravcov na tzv. západobalkánskej trase a odhalili rozsiahlejšiu operačnú sieť. Podozriví sú obvinení, že počas rokov 2023 a 2024 prepravili po trase najmenej 140 ľudí.