Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Zahraničie

Nemecká prokuratúra začala vyšetrovať podozrivé prelety dronov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Hovorca kriminálnej polície sa k internej správe odmietol vyjadriť a otázky novinárov smeroval na prokuratúru.

Berlín 22. augusta (TASR) - Prokuratúra v severonemeckom meste Flensburg pre podozrenia zo špionáže začala predbežné vyšetrovanie vo veci opakovaných preletov dronov ponad kritickú infraštruktúru v tejto oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

O vyšetrovaní ako prvý informoval nemecký denník Bild, ktorý citoval internú správu polície. V nej sa uvádzalo, že počas augusta došlo niekoľkokrát k narušeniu bezletovej zóny nad jadrovou elektrárňou.

Kriminálna polícia v Šlezvicku-Holštajnsku podľa denníka predpokladá, že zatiaľ neidentifikované sú ruské drony Orlan-10, ktoré môžu doletieť na vzdialenosť 500 až 600 kilometrov a pohybovať sa rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu.

Hovorca kriminálnej polície sa k internej správe odmietol vyjadriť a otázky novinárov smeroval na prokuratúru.

Úrad prokuratúry vo Flensburgu začala predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z "činnosti agenta na účely sabotáže v súvislosti s opakovanými letmi dronov", uviedol podľa Reuters prokurátor Bernd Winterfeldt. Vysvetlil, že vyšetrovanie sa týka záležitostí štátnej bezpečnosti, preto nemôže poskytnúť bližšie podrobnosti.

Nemecko je jedným z hlavných dodávateľov vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorá sa od februára 2022 bráni proti ruskej invázii. V súvislosti so sabotážami je v stave zvýšenej pohotovosti, pričom nedávno uzavrelo jednu zo svojich vojenských základní pre podozrenie z kontaminovanej vody z vodovodu, ktoré sa ukázalo ako nepravdivé.

Nemecké úrady v apríli zadržali dve osoby s ruským a nemeckým občianstvom, ktoré podozrievajú z plánovania sabotážnych útokov. Predstavitelia sa domnievajú, že ide o vážnu snahu podkopať vojenskú podporu Kyjeva.