Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nemecká vojenská kontrarozviedka varuje pred aktivitami Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Podľa MAD je v centre záujmu ruských spravodajských operácií vojna na Ukrajine, v Nemecku predovšetkým vojenská pomoc poskytovaná Kyjevu.

Berlín 12. septembra (TASR) - Ruské tajné služby zintenzívnili svoje aktivity a pozmenili svoju špionážnu taktiku v Nemecku, vyplýva z výročnej správy nemeckej Služby vojenskej kontrarozviedky (MAD) zverejnenej vo štvrtok, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Podľa MAD je v centre záujmu ruských spravodajských operácií vojna na Ukrajine, v Nemecku predovšetkým vojenská pomoc poskytovaná Kyjevu. Ruské tajné služby vraj zaujímajú dodacie trasy zbraní a munície, ale aj možnosti sabotáže.

"Pre ruskú stranu má rozhodujúci význam získavať informácie, ktoré ich vlastným ozbrojeným silám poskytujú výhodu na bojisku (na Ukrajine)," píše sa v správe, ktorá tiež upozorňuje, že ruské spravodajské služby čoraz väčšiu pozornosť venujú kapacitám nemeckej armády.

"Hrozbu, ktorú naďalej treba brať vážne, predstavuje prieskum a možná sabotáž kritickej infraštruktúry a dôležitých obranných zariadení v Nemecku," píše sa v správe.

"Spolu čelíme významnej úlohe posilniť naše schopnosti odolávať jestvujúcim hrozbám... Ústredným cieľom je, aby bolo vojsko bojaschopné a dobre vybavené do vojny," píše v správe šéfka MAD Martina Rosenbergová.

MAD so sídlom v Kolíne nad Rýnom spadá pod ministerstvo obrany a je najmenšou z nemeckých spravodajských služieb. Jej úlohou je ochrana ozbrojených síl pred špionážou a extrémistami a uskutočňovanie bezpečnostných kontrol vojakov a civilných zamestnancov.