Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nemecké médiá: Ruská agentúra pracuje v prospech AfD a zastrašuje ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Agentúra Social Design šírila dezinformácie s cieľom zvyšovať u voličov strach z budúcnosti a aktívne posilniť protiimigračnú AfD, vyhlásilo mediálne konzorcium.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 16. septembra (TASR) - Ruská propagandistická agentúra sa pokúša zastrašiť nemeckých voličov a podporiť krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD), uviedla v pondelok mediálna skupina, ktorá sa odvoláva na dokumenty uniknuté z ruskej agentúry. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Agentúra Social Design (SDA) šírila dezinformácie s cieľom zvyšovať u voličov "strach z budúcnosti" a aktívne posilniť protiimigračnú AfD, vyhlásilo mediálne konzorcium.

Denník Süddeutsche Zeitung, verejnoprávne stanice NDR a WDR a ďalšie medzinárodné médiá vo svojej správe tvrdia, že kampaň bola "riadená priamo z Kremľa".

Ruská agentúra podľa správy uverejňuje na sociálnych sieťach Facebook, X, Instagram a Telegram vtipné obrázky (tzv. memes) a karikatúry "zrejme v úzkej koordinácii s prezidentskou administratívou".

Denník Süddeutsche Zeitung uviedol, že jeho novinári a mediálni partneri "hodnotili interné prezentácie, tabuľky, zoznamy, grafiky a protokoly, ktoré zverejnil anonymný zdroj", ktorý tvrdil, že agentúru napadli hackeri.

V jednom z agentúrnych dokumentov z konca roka 2022 je uvedených niekoľko interných "návrhov kľúčových ukazovateľov výkonnosti" kampane, informoval denník.

Jedným zo stanovených cieľov bolo údajne aj to, aby AfD dosiahla 20-percentné preferencie v celoštátnych prieskumoch podľa dôveryhodného inštitútu, ktorého výsledky sa zverejňujú v celej Európe.

Ďalším pokynom bolo šíriť naratív, že nemecká podpora Ukrajiny je príčinou "najhlbšej hospodárskej a sociálnej krízy v nedávnej histórii," tvrdí Süddeutsche Zeitung. Denník citoval šéfa nemeckého vnútroštátneho spravodajstva Thomasa Haldenwanga, ktorý povedal, že jeho úrad pracuje na tom, aby "identifikoval deštruktívnych aktérov a zabránil im destabilizovať našu demokraciu".

Nemenovaný zdroj podľa denníka vysvetlil svoju motiváciu poskytnúť informácie tým, že "Kremeľ chce ohroziť Nemecko a toto zlo treba zastaviť".