Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Nemecké múzeá začnú s procesom navrátenia tzv. beninských bronzov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšina predmetného súboru bola ulúpená britskými silami v roku 1897 počas vojenskej expedície do Beninského kráľovstva, ktoré je dnes súčasťou územia Nigérie.

Berlín 30. apríla (TASR) - Artefakty ulúpené z Nigérie v 19. storočí, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v nemeckých múzeách, by sa do tohto afrického štátu mohli začať vracať na budúci rok. Vyplýva to z dohody, ktorú vo štvrtok uzavreli muzeológovia a politickí lídri z oboch krajín, informovala tlačová agentúra DPA.

Ďalším krokom bude vypracovanie návratového plánu, ktorý by mal byť hotový v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch. To bude znamenať inventarizáciu všetkých položiek do 15. júna, následne sa uskutoční stretnutie, na ktorom sa vyhodnotí najlepší postup.

"Berieme na seba historickú a morálnu zodpovednosť za osvetlenie koloniálnej minulosti Nemecka a jej spracovanie," uviedla nemecká ministerka kultúry Monika Grüttersová. "Spôsob, akým pristúpime k tzv. beninským bronzom, bude kľúčový," dodala ministerka. Podľa jej slov je cieľom uskutočniť vrátenie artefaktov v atmosfére maximálnej transparentnosti.

Riaditeľ Nadácie pruského kultúrneho dedičstva (SPK) Hermann Parzinger povedal, že naplánované rozhovory zahŕňajú aj možnosť, že niektoré z umeleckých predmetov zostanú naďalej vystavené v nemeckých múzeách.

Väčšina predmetného súboru, známeho ako beninské bronzy, bola ulúpená britskými silami v roku 1897 počas vojenskej expedície do Beninského kráľovstva, ktoré je dnes súčasťou územia Nigérie.

Tieto slávne pamiatky sú majetkom viacerých nemeckých múzeí. Etnologické múzeum v Berlíne vlastní približne 530 artefaktov pochádzajúcich z Beninského kráľovstva vrátane 440 bronzov.

Poslanci francúzskeho parlamentu vlani v decembri odhlasovali navrátenie cenných artefaktov africkým krajinám Senegal a Benin, ktoré boli ulúpené počas koloniálnych čias. Takýchto predmetov sa vo Francúzsku nachádza približne 90.000, väčšinou zo subsaharských oblastí Afriky.