Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Zahraničie

Nemecké vzdušné sily absolvovali na Aljaške manévre so systémom HIMARS

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Vojenské cvičenie Arctic Defender sú vzdušné manévre, ktoré vedie Nemecko a simulujú scenár kolektívnej obrany NATO na základe článku 5 Severoatlantickej zmluvy.

Washington/Berlín 16. júla (TASR) - Nemecké vzdušné sily absolvovali na Aljaške veľké vojenské cvičenie, pričom výcvik prvýkrát zahŕňal aj raketomety HIMARS, oznámil v utorok hovorca nemeckých vzdušných síl. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Nemeckí vojaci prepravili tento americký zbraňový systém transportným lietadlom A400M na poľné letisko, na ktorom okrem iného nacvičovali zničenie protilietadlovej pozície nepriateľa.

Vojenské cvičenie Arctic Defender sú vzdušné manévre, ktoré vedie Nemecko a simulujú scenár kolektívnej obrany NATO na základe článku 5 Severoatlantickej zmluvy. Tento článok hovorí o tom, že ozbrojený útok na jedného člena NATO je útokom na všetkých.

Systémy HIMARS sú ľahké salvové raketomety namontované na kolesovom podvozku nákladného auta. V čase vojny na Ukrajine ich používa ukrajinská obrana v boji proti invázii Ruska. Nemecká vláda pritom oznámila, že bude financovať tri takéto systémy od amerického výrobcu zbraní Lockheed Martin pre Ukrajinu.