Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Poľsko budú na summite EÚ o rozpočte presadzovať kompromis

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a poľský premiér Donald Tusk dnes prisľúbili, že sa na summite o rozpočte Európskej únie budú usilovať o kompromis. Foto: TASR/AP Photo

Merkelová predpokladá, že nadchádzajúci summit, na ktorom sa bude plánovať rozpočet Európskej únie na roky dopredu, bude ťažký.

Berlín 14. novembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a poľský premiér Donald Tusk dnes prisľúbili, že sa na summite o rozpočte Európskej únie budú usilovať o kompromis, informovala agentúra Deutsche Presse Agentur.

Po rokovaniach, ktoré prebehli v Berlíne, vyhlásili obaja politici, že sa spoja v niektorých záležitostiach aj napriek rozdielnosti ich politiky.

"Nemecko presadzuje ďalšie úsporné opatrenia, Poľsko naopak tvrdí, že by mali byť vyváženejšie," povedal Tusk na konci berlínskej schôdzky, ktorej sa zúčastnili kľúčoví ministri oboch štátov.

Merkelová predpokladá, že nadchádzajúci summit, na ktorom sa bude plánovať rozpočet Európskej únie na roky dopredu, bude ťažký.

Tusk sám seba opísal ako mierneho optimistu, ktorý chce zabrániť najhoršiemu možnému scenáru, že by sa lídri EÚ nedohodli.

Poľsko, ktoré nemá zavedenú menu euro a deficit verejných financií si prísne stráži, často podporovalo snahy Nemecka o zavedenie väčšej finančnej disciplíny. Zároveň je ale proti škrtom v pomoci EÚ pre krajiny, ako je ono samo, píše DPA.