Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Švédsko zadržali 8 podozrivých zo zločinov v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa prokuratúry počas zmieneného protestu cielene útočili na demonštrantov, čo malo za následok šesť mŕtvych a viacero vážne zranených civilistov.

Berlín 3. júla (TASR) - Dovedna osem ľudí podozrivých z účasti na páchaní zločinov proti ľudskosti v Sýrii zadržali v stredu policajti v Nemecku a vo Švédsku. Oznámili to prokuratúry v oboch zmienených krajinách, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Zadržané osoby sú podľa vyhlásenia nemeckej spolkovej prokuratúry podozrivé z toho, že sa 13. júla 2012 podieľali na "násilnom potlačení pokojného protivládneho protestu" v štvrti Jarmúk v sýrskej metropole Damask.

Konkrétne v Nemecku boli zadržaní štyria Palestínčania bez štátnej príslušnosti, ktorí žili v Sýrii, a jeden ďalší Sýrčan, ktorý zrejme pracoval pre sýrsku vojenskú tajnú službu. Všetci piati sú "podozriví zo zabitia a pokusu o zabitie civilistov, čo sa kvalifikuje ako zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny".

Podľa prokuratúry počas zmieneného protestu cielene útočili na demonštrantov, čo malo za následok šesť mŕtvych a viacero vážne zranených civilistov.

Vo Švédsku okrem toho zadržali tri osoby, ktoré patrili k sýrskym provládnym milíciám taktiež zapojeným do násilností z 13. júla 2012. Švédska prokurátorka Ulrika Benteliusová Egelrudová uviedla, že podozriví boli zadržaní vďaka "dobrej spolupráci s Nemeckom, Eurojustom a Europolom".