Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Ukrajina podpísali vyhlásenie o podpore pri obnove Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (v popredí uprostred), jeho manželka Olena Zelenská (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz (v popredí vpravo) pózujú s ostatnými politikmi počas otvorenia medzinárodnej konferencie o obnove Ukrajiny v Berlíne 11. júna 2024. Foto: TASR/AP

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz účastníkov medzinárodnej konferencie požiadal, aby Ukrajinu podporovali všetkými možnými spôsobmi.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 11. júna (TASR) - Ministri financií Ukrajiny a Nemecka v utorok podpísali spoločné vyhlásenie o vzájomnej spolupráci pri podpore obnovy Ukrajiny v prípade ukončenia vojny s Ruskom. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Nemecký minister financií Christian Lindner uviedol, že pomoc zo strany jeho krajiny sa nevzťahuje len na prostriedky, ktoré Ukrajina potrebuje na víťazstvo vo vojne. "Chceme prispieť teraz, aby sa Ukrajina prostredníctvom svojej obnovy mohla vydať na cestu budúceho rastu," povedal na darcovskej konferencii na obnovu Ukrajiny v Berlíne.

Podpora sa podľa jeho slov ďalej okrem finančných zdrojov vzťahuje aj na budovanie inštitucionálnych kapacít na podporu súkromných spoločností a investícií.

Na utorkovej konferencii sa zúčastňuje aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý pre svoju krajinu žiadal viac systémov protivzdušnej obrany. Takisto upozornil na útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz účastníkov medzinárodnej konferencie požiadal, aby Ukrajinu podporovali všetkými možnými spôsobmi. Zo strany svojej krajiny jej prisľúbil rozsiahlu a dlhodobú podporu. Úsilie v tejto oblasti bude podľa svojich slov vyvíjať i na summite krajín skupiny G7, ktorý sa začína vo štvrtok v Taliansku.

Zelenského v utorok vo svojej oficiálnej rezidencii - v berlínskom paláci Bellevue - prijal aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.