Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Nemecká základňa NATO zvýšila stupeň ohrozenia na potenciálna hrozba

Na archívnej snímke z 13. marca 2014 prieskumné lietadlo AWACS štartuje z nemeckého Geilenkirchenu. Foto: TASR/DPA

Vyhlásenie sa objavilo necelé dva týždne po tom, ako bola nemecká vojenská základňa v Kolíne nad Rýnom niekoľko hodín uzatvorená počas vyšetrovania podozrenia zo sabotáže.

Berlín 23. augusta (TASR) – Letecká základňa NATO na západe Nemecka v noci na piatok zvýšila stupeň ohrozenia na "potenciálna hrozba", informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Na leteckej základni NATO v Geilenkirchene sme na základe spravodajských informácií naznačujúcich potenciálnu hrozbu zvýšili stupeň ohrozenia," uviedla základňa prostredníctvom sociálnej platformy X.

Vyhlásenie sa objavilo necelé dva týždne po tom, ako bola nemecká vojenská základňa v Kolíne nad Rýnom niekoľko hodín uzatvorená počas vyšetrovania podozrenia zo sabotáže. Dôvodom bola diera v plote chrániacom vodný zdroj základne v štvrti Wahn. Výsledky testov však nepreukázali kontamináciu vody, uviedla nemecká armáda.

NATO v rovnakom čase ohlásilo pokus o vniknutie do základne v Geilenkirchene, počas ktorého sa do základne pokúsila preniknúť jedna osoba, bola však zastavená a vykázaná, vyhlásil hovorca.

Medzi oboma incidentmi sa nepodarilo nájsť žiadnu súvislosť.

Nemecko je od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine z februára 2022 kľúčovým spojencom Kyjeva, krajina preto pozorne monitoruje možné pokusy o sabotáže a útoky na vojenské zariadenia.

Nemecké úrady v apríli zadržali dvoch mužov pre podozrenie zo špionáže pre Rusko a plánovania útokov v Nemecku s cieľom podkopať vojenskú podporu Ukrajine. Cieľmi útokov mali údajne byť aj základne americkej armády.