Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 1. september 2024Meniny má Drahoslava
< sekcia Zahraničie

Nemecký minister obrany: Musíme sa výraznejšie presadiť vo vesmíre

Na archívnej snímke Boris Pistorius. Foto: TASR/AP

Minister je od stredy na turné po vojenských základniach v Nemecku s cieľom posúdiť ich spôsobilosti a operačnú pripravenosť.

Düsseldorf 18. júla (TASR) - Nemecko musí posilniť svoju strategickú prítomnosť vo vesmíre, vyhlásil nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok počas návštevy armádneho vesmírneho veliteľstva v meste Uedem pri holandských hraniciach. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

"Potrebujeme vojenskú kontrolu nad prevádzkou satelitov a musíme sa výraznejšie presadiť vo vesmíre," povedal Pistorius. Podľa jeho slov prevažná časť nemeckej verejnosti takmer vôbec nevie o existencii tejto najnovšej vojenskej jednotky.

"Musíme si jednoducho uvedomiť, že vesmír je strategický priestor a že sa ním musíme zaoberať, a to radšej skôr ako neskôr," povedal Pistorius, pričom poukázal na bezpečnosť údajov, bezpečnosť satelitov a útoky na komunikačné systémy.

Vojenská vesmírna jednotka, ktorú zriadili v roku 2021, je zodpovedná za plánovanie a realizáciu operácií vo vesmíre. Medzi jej povinnosti patria ochrana a monitorovanie satelitov, vojenský prieskum a sledovanie vesmírneho odpadu.

Vojaci v Uedeme plnia priekopnícke úlohy, povedal Pistorius. "Zaoberajú sa oblasťou, ktorú by väčšina ľudí – seba nevynímajúc – pred piatimi alebo desiatimi rokmi považovala za doménu sci-fi filmov," povedal šéf silového rezortu.

Pistorius hovoril s personálom Uedemu za zatvorenými dverami. Minister je od stredy na turné po vojenských základniach v Nemecku s cieľom posúdiť ich spôsobilosti a operačnú pripravenosť.