Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Nemecko objednáva nové policajné vrtuľníky H225 od spoločnosti Airbus

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa spoločnosti pôjde o 38 strojov H225 s opciou na ďalších šesť vrtuľníkov.

Amsterdam 6. júna (TASR) - Spoločnosť Airbus Helicopters vo štvrtok zverejnila, že nemecké ministerstvo vnútra jej zadalo veľkú objednávku nových vrtuľníkov pre spolkovú políciu. Podľa spoločnosti pôjde o 38 strojov H225 s opciou na ďalších šesť vrtuľníkov. TASR informuje podľa agentúry DAP.

Užitočné zaťaženie, dolet a pokročilé systémy robia z tohto typu všestrannú helikoptéru pre širokú škálu misií pri presadzovaní práva a národnej bezpečnosti od prepravy špeciálnych síl až po hasenie požiarov a pomoc pri katastrofách.

H225 má maximálnu vzletovú hmotnosť 11.160 kg s doletom 850 kilometrov (1.130 km s externými palivovými nádržami) a externé užitočné zaťaženie 4.750 kg. Jeho posádku tvoria jeden alebo dvaja piloti a 19 pasažierov.

Nové stroje nahradia staršie modely H155 a AS332, ktoré používa nemecká spolková polícia viac ako dve desaťročia. Táto objednávka má zabezpečiť pre pilotov aj personál údržby hladký prechod na nové stroje.

Okrem dodávky nových strojov dohoda zahŕňa aj školenie personálu a náhradné diely. Dodávka prvých vrtuľníkov je stanovená na rok 2029.