Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nemecko opäť vyzvalo svojich občanov v Libanone, aby opustili krajinu

Izraelská streľba zasahuje oblasť v Libanone pri izraelsko-libanonskej hranici v regióne Galilea pri pohľade z Golanských výšin anektovaných Izraelom, pondelok 5. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Veľvyslanectvo oznámilo, že v prípade evakuácie sa musia občania sami dostaviť na určené miesto odchodu a cestovať je možné len s kompletnými a platnými cestovnými dokladmi.

Berlín 8. augusta (TASR) - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok opäť vyzvalo nemeckých občanov v Libanone, aby opustili krajinu, alebo sa pripravili na urýchlený odchod, a to v súvislosti so stupňujúcim sa napätím medzi Izraelom a Iránom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Hovorkyňa ministerstva uviedla, že nemeckým občanom v Libanone zaslalo ministerstvo ďalší list, v ktorom ich vyzvalo na bezodkladné opustenie krajiny, keďže sa očakáva reakcia Teheránu na zabitie vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju a vojenského veliteľa libanonského militantného hnutia Hizballáh Fuáda Šukra.

V správe ministerstva sa ďalej uvádza, že tí, ktorí zostanú v Libanone, "môžu byť nútení postarať sa o seba v krízovej oblasti počas dlhšieho obdobia".

"Veľvyslanectvo naliehavo vyzvalo ľudí, aby si urobili zásoby potravín, liekov a hotovosti na niekoľko týždňov," povedala nemecká hovorkyňa.

Začiatkom týždňa bolo v Libanone 2100 nemeckých občanov, píše DPA. Nemecká ambasáda v Libanone uviedla, že zrušenie komerčných letov, dočasné zatvorenie letiska alebo znemožnenie iných spôsobov odchodu by automaticky nevyvolalo okamžitú evakuačnú operáciu nemeckej vlády.

Veľvyslanectvo oznámilo, že v prípade evakuácie sa musia občania sami dostaviť na určené miesto odchodu a cestovať je možné len s kompletnými a platnými cestovnými dokladmi. Dodalo tiež, že účasť na evakuácii nie je bezplatná.

Podľa vyjadrenia nemeckej ministerky vnútra Nancy Faeserovej sú bezpečnostné zložky v krajine v stave vysokej pohotovosti vzhľadom na napätú situáciu na Blízkom východe a pozorne sledujú "ako prípadná ďalšia eskalácia ovplyvní bezpečnostnú situáciu v Nemecku". Riziko eskalácie konfliktu v regióne je podľa nej vysoké a situáciu označila za extrémne nebezpečnú.

Feaserová upozornila aj na nárast antisemitistických zločinov od začiatku vojny v Pásme Gazy a uviedla, že bezpečnostné zložky robia všetko preto, aby zastavili špirálu, ktorá vedie od násilia na Blízkom východe k ešte "odpornejšiemu" antisemitizmu v Nemecku.