Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Nemecko po útoku zvažuje zavedenie bezpečnostných opatrení

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V piatok zaútočila 32-ročná žena nožom na cestujúcich v autobuse. Zranila najmenej šesť ľudí, traja zranení boli v ohrození života.

Düsseldorf 1. september (TASR) – Po útoku nožom v meste Siegen zvažuje krajinský minister vnútra zavedenie bezpečnostných opatrení. V rámci nich môžu byť na veľkých festivaloch povinné prehliadky batožiny, informovala v sobotu v noci agentúra DPA, píše TASR.

"V súčasnosti zisťujem, či je právne možné… zaviesť na veľkých festivaloch kontrolu batožiny," vyhlásil Herbert Reul, minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Dodal, že nechce kontrolu batožiny všade a na každom letnom festivale či školskej akcii, no myslí si, že možno nájsť "zlatý stred" medzi plošnými a cielenými opatreniami.

V piatok zaútočila 32-ročná žena nožom na cestujúcich v autobuse. Zranila najmenej šesť ľudí, traja zranení boli v ohrození života. Polícia útočníčku zadržala.

Podľa Reula sa stav jedného z vážne zranených podarilo stabilizovať. Ďalší zranený je naďalej v ohrození života, stav tretieho nie je známy.

Motív konania ženy sa bezprostredne nepodarilo zistiť, podľa polície však zrejme nešlo o teroristický útok. Žena je polícii známa, podľa zdrojov agentúry DPA zrejme trpí psychickým ochorením.

Útok v Siegene sa odohral približne týždeň po útoku v meste Solingen, ktorý si vyžiadal tri obete a osem zranených. Hlavným podozrivým je 26-ročný Sýrčan, k zodpovednosti za útok sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Spolková prokuratúra muža vyšetruje pre podozrenie z vraždy a členstva v teroristickej skupine.

Reul však varuje pred porovnávaním oboch útokov. Napriek tomu, že v oboch prípadoch bol použitý nôž, je obrovský rozdiel medzi teroristickým útokom a útokom náhodnej ženy trpiacej psychickými problémami, dodal.