Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nemecko ponúka starostlivosť pre deti po útoku na nemocnicu v Kyjeve

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nemecká vláda viackrát prijala chorých a zranených ľudí z Ukrajiny na liečbu v nemeckých nemocniciach, ako aj deti, ktoré potrebovali paliatívnu starostlivosť.

Berlín 9. júla (TASR) - Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v pondelok ponúkol možnosť hospitalizácie pre ukrajinské deti po raketovom útoku, ktorý v pondelok zasiahol detskú nemocnicu v Kyjeve. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

"(Ukrajinskému) ministrovi zdravotníctva Viktorovi Ľaškovi som sľúbil, že choré deti v núdzi prijmeme kedykoľvek; ďalší záchranný let odletí v stredu. (Ruský prezident Vladimir) Putin opäť ukázal, že je vojnový zločinec, keď sa zameral na detskú nemocnicu," napísal Lauterbach na sieti X.

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Olexij Makejev sa na X poďakoval Lauterbachovi za solidaritu, ktorá podľa neho môže zachrániť životy detí.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nemecká vláda viackrát prijala chorých a zranených ľudí z Ukrajiny na liečbu v nemeckých nemocniciach, ako aj deti, ktoré potrebovali paliatívnu starostlivosť, pripomína DPA.

Pri útokoch, ktoré Rusko v pondelok podniklo v rôznych mestách Ukrajiny, prišlo o život najmenej 36 ľudí a ďalších viac ako 100 utrpelo zranenia. Raketa zasiahla aj Národnú detskú špecializovanú nemocnicu v Kyjeve, ktorá je najväčším pediatrickým zariadením na Ukrajine. Pri útoku na nemocnicu zahynulo podľa primátora Kyjeva Vitalija Klička 16 ľudí vrátane siedmich detí.