Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Nemecko poskytne Ukrajine ďalších 12 samohybných húfnic

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Šesť húfnic dorazí na Ukrajinu do konca tohto roka a zvyšné prídu potom v roku 2025.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 6. septembra (TASR) - Nemecko dodá Ukrajine ďalších 12 samohybných húfnic v hodnote 150 miliónov eur, oznámil v piatok nemecký minister obrany Boris Pistorius. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, DPA a AFP.

Šesť húfnic dorazí na Ukrajinu do konca tohto roka a zvyšné prídu potom v roku 2025. Pistorius zároveň spresnil, že Nemecko neposkytne húfnice zo svojho vojenského inventára, ale budú pochádzať od zbrojárskeho priemyslu.

"Som veľmi vďačný Nemecku, jeho vláde a občanom za ich podporu," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach po rokovaniach s Pistoriusom.

Nemecký minister obrany o novej pomoci pre Ukrajinu informoval na okraj stretnutia Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na nemeckej leteckej základni Ramstein, na ktorom sa zúčastnil aj Zelenskyj.

O novej americkej pomoci v hodnote 250 miliónov dolárov pre Ukrajinu informoval na začiatku zasadnutia kontaktnej skupiny v piatok aj americký minister obrany Lloyd Austin.

Ďalšiu pomoc pre Ukrajinu v piatok okrem toho oznámil aj kanadský minister obrany Bill Blair, podľa ktorého plánuje Ottawa Ukrajine poslať vyše 80.000 malých rakiet vzduch-zem bez hlavíc plus 1300 bojových hlavíc a inú vojenskú pomoc.

Zelenskyj pritom v piatok na začiatku zasadnutia na Ramsteine žiadal spojencov Ukrajiny o viac zbraní. "Potrebujeme viac zbraní, aby sme vyhnali ruských vojakov z nášho územia, predovšetkým z Doneckej oblasti," povedal.