Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rozhovory medzi nemeckou vládou a opozíciou o migrácií nepokročili

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa opozičného politika Thorstena Freia, ktorý zastupuje konzervatívny blok CDU/CSU, nie sú návrhy stredoľavicovej vládnej koalície dostatočne rozsiahle.

Berlín 10. septembra (TASR) - Rozhovory medzi nemeckou vládou a opozičnými kresťanskými demokratmi o kontrole migrácie sa v utorok skončili bez dosiahnutia pokroku, informovala agentúra DPA, píše TASR.

Podľa opozičného politika Thorstena Freia, ktorý zastupuje konzervatívny blok CDU/CSU, nie sú návrhy stredoľavicovej vládnej koalície dostatočne rozsiahle. Tvrdí, že sú skôr zamerané na rýchlejší odvoz odmietnutých žiadateľov o azyl, a nie na obmedzenie počtu prichádzajúcich osôb.

CDU/CSU podľa jeho slov podporí všetko, čo pomôže krajine. Konzervatívci pred rokovaniami podmienili svoju účasť tým, že sa bude diskutovať o odmietaní migrantov už na nemeckých hraniciach.

Nemecký kancelár Olaf Scholz neskôr po stretnutí ostro skritizoval lídra CDU Friedricha Merza. Podľa jeho slov nemal Merz záujem hľadať kompromisy už pred začiatkom utorkového stretnutia. Líder CDU stroskotanie rozhovorov naopak pripísal neochote vládnej koalície zaviesť komplexné odmietanie žiadateľov o azyl na nemeckých hraniciach.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v pondelok oznámila obnovenie pasových kontrol na všetkých pozemných hraniciach Nemecka, čím vyhovela výzvam opozície. Cieľom tohto kroku je obmedziť nelegálnu migráciu do krajiny a hrozby zo strany islamistických a zločineckých cezhraničných organizácií.

Scholzova vláda koncom augusta navrhla prísnejšie pravidlá nosenia nožov na verejnosti, obmedzenia finančných dávok pre žiadateľov o azyl a väčšie právomoci polície pri riešení podozrení z islamistických hrozieb.

Prvá medzistranícka diskusia nemeckých politikov o migrácii a bezpečnosti sa uskutočnila v utorok 3. septembra v Berlíne. Bola zvolaná v reakcii na útok z 23. augusta v Solingene, pri ktorom zahynuli traja ľudia a osem ďalších utrpelo zranenia. Podozrivým z útoku je imigrant zo Sýrie, ktorý sa vyhýbal vyhosteniu z Nemecka. Začiatkom júna zase afganský imigrant zabil policajta v Mannheime.