Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Zahraničie

Nemecko tvrdí, že Rusko investovalo veľké financie do náboru špiónov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

NATO začiatkom mesiaca potvrdilo svoje obavy z ruskej špionáže a kybernetických útokov a preto žiada prísnejšie opatrenia proti nim.

Berlín 18. júna (TASR) - Rusko si čoraz častejšie volí cestu vydierania a podplácania Nemcov, aby si tak zaistilo ich špionážne služby. Túto zmenu urýchlilo vyhostenie viac ako 600 ruských diplomatov z európskych krajín, uvádza Spolkový úrad na ochranu ústavy (BFV). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Rusko sa intenzívne snaží vykompenzovať stratu svojich agentov v Nemecku," uviedol šéf BFV Thomas Haldenwang počas tlačovej konferencie. Ruské spravodajské služby investovali podľa BFV veľké množstvo financií do náboru špiónov v Nemecku aj napriek tomu, že sa Západ snaží obmedziť ich vplyv od začiatku invázie na Ukrajine vo februári 2022.

Dvoch nemeckých občanov obvinili úrady z vlastizrady už počas augusta 2023. Za svoje služby dostali odhadom približne 400.000 eur. "Tieto sumy ukazujú, že ruské spravodajské služby majú enormné finančné zdroje, prostredníctvom ktorých dokážu dosiahnuť svoje ciele," uvádza správa BFV. Najčastejšie sa zameriavajú na Nemcov, ktorí žijú v Rusku alebo ľudí, ktorí pravidelne cestujú do Nemecka vrátane diplomatov.

Za vhodné ciele sa tiež považujú aj krajne pravicové nemecké skupiny vrátane organizácie Ríšski občania (Reichsbürger). Niektorí z jej členov sú súdení za prípravu štátneho prevratu a podporu hľadali práve v Rusku.

NATO začiatkom mesiaca potvrdilo svoje obavy z ruskej špionáže a kybernetických útokov a preto žiada prísnejšie opatrenia proti nim.