Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Nemecko schválilo obranné vybavenie pre Turecko za 103 miliónov eur

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pózujú po spoločnej tlačovej konferencii v Istanbule v sobotu 19. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Počas svojej návštevy Berlína pred rokom dal Erdogan jasne najavo, že by rád videl silnejšiu obnovenú spoluprácu v oblasti obrany.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 19. októbra (TASR) - Nemecká vláda po rokoch malého objemu vývozu zbraní do Turecka opäť povolila rozsiahle dodávky pre Ankaru, svojho partnera v NATO. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Nemecké ministerstvo hospodárstva v odpovedi na parlamentnú otázku poslanca populistickej strany BSW uviedlo, že od 13. októbra bolo v tomto roku vydaných 69 licencií v hodnote 103 miliónov eur vrátane zbraní v hodnote 840.000 eur. Podľa ministra hospodárstva Roberta Habecka však do štatistík ešte nebol zahrnutý celý rad vývozov.

Habeck v septembrovom liste adresovanom zákonodarcom uviedol, že Spolková rada povolila spoločnostiam Thyssenkrupp Marine a Atlas Elektronik vývoz 28 torpéd Seahake vrátane príslušenstva a náhradných dielov za 156 miliónov eur.

Výbor, ktorému predsedá nemecký kancelár Olaf Scholz, dal zelenú aj dodávke 101 rakiet od nemeckého výrobcu MBDA, ktorých hodnota nebola zverejnená.

V sobotu popoludní sa mal Scholz v Istanbule stretnúť s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, s ktprým mal rokovať aj o obrannom exporte. Počas svojej návštevy Berlína pred rokom dal Erdogan jasne najavo, že by rád videl silnejšiu obnovenú spoluprácu v oblasti obrany.

Turecko chce okrem iného kúpiť 40 stíhacích lietadiel typu Eurofighter, ktoré vyrába i Nemecko. Nemecká vláda to ešte musí schváliť, ale na štvrtkovom summite EÚ v Bruseli Scholz povedal, že je za to, aby Spojené kráľovstvo rokovalo s Tureckom o takejto dohode.

Až do neúspešného vojenského prevratu v Turecku v roku 2016 nemecká vláda schválila rozsiahly vývoz zbraní do tejto krajiny vrátane dodávky komponentov pre šesť ponoriek, čo však Grécko ostro skritizovalo.

Po pokuse o prevrat a inváziu tureckých vojsk do severnej časti Sýrie boli vývozné licencie v uplynulých rokoch výrazne znížené na nízku dvojcifernú alebo jednocifernú sumu v miliónoch eur.