Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca po zásahu proti inštitútu

Na snímke iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že nemecký inštitút bol založený v roku 1995 a pracuje v ňom 85 učiteľov.

Berlín 20. augusta (TASR) - Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca a vyzvalo iránsku vládu, aby okamžite povolila obnovenie vyučovania na nemeckom jazykovom inštitúte v Teheráne, oznámilo v utorok nemecké ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Odsudzujeme kroky iránskych bezpečnostných orgánov proti Nemeckému jazykovému inštitútu v Teheráne. Toto konanie nemá žiadne opodstatnenie. Jazyková výmena je základom vzájomného porozumenia," uviedol vo vyhlásení hovorca nemeckého ministerstva. Inštitút je podľa neho obľúbeným miestom stretávania, kde ľudia v ťažkých podmienkach pracujú na podpore jazykového vzdelávania. Zamestnanci sú oddaní svojej práci, ktorej cieľom je aj posilnenie väzieb medzi obyvateľmi Nemecka a Iránu, dodal hovorca.

Ministerstvo uviedlo, že nemecký inštitút bol založený v roku 1995 a pracuje v ňom 85 učiteľov.

Tlačová agentúra Mízán v utorok informovala, že na príkaz iránskej justície boli zatvorené dve pobočky organizácií napojených na Nemecko pre ich údajné "nezákonné aktivity a finančné podvody".

Teherán k tomuto kroku pristúpil po tom, ako v júli nemecké ministerstvo vnútra zakázalo činnosť Islamského centra v Hamburgu (IZH) a jeho dcérskych organizácií pre podozrenie z napojenia na Irán a libanonské hnutie Hizballáh.

Nemecký rezort vnútra uviedol, že IZH fungovalo ako priamy zástupca najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího a snažilo sa v Nemecku vyvolať islamskú revolúciu. Nemecká spravodajská služba zaradila IZH medzi extrémistické organizácie. Irán si v reakcii na toto rozhodnutie predvolal nemeckého veľvyslanca v Teheráne.