Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Nemecko vyzvalo na vyšetrenie nezrovnalostí pri voľbách v Gruzínsku

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Gruzínska volebná komisia oznámila, že v sobotňajších voľbách zvíťazila strana Gruzínsky sen s vyše 54 percentami hlasov.

Berlín 28. októbra (TASR) - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok odsúdilo "závažné nezrovnalosti" pri voľbách v Gruzínsku. Reagovalo na hlásené prípady zastrašovania voličov, porušovania tajnosti hlasovania a násilia vo volebných miestnostiach. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

"Odsudzujeme tieto porušenia medzinárodných noriem a podporujeme výzvy medzinárodných volebných pozorovateľov na úplné vyšetrenie oznámených nezrovnalostí," povedal hovorca nemeckej diplomacie Sebastian Fischer.

Gruzínska volebná komisia oznámila, že v sobotňajších voľbách zvíťazila strana Gruzínsky sen s vyše 54 percentami hlasov. Opozícia odmietla uznať výsledky a najsilnejšia opozičná aliancia Koalícia za zmenu avizovala, že do nového parlamentu nezasadne.

Na prešetrenie nezrovnalostí počas volieb vyzvali aj Spojené štáty a Európska únia.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v nedeľu povedala, že jej vlasť sa stala obeťou "špeciálnej operácie" hybridnej vojny Ruska. Vyzvala spoluobčanov, aby v pondelok večer v Tbilisi protestovali proti volebným výsledkom, ktoré označila za "totálne sfalšovanie a krádež" ich hlasov.

Kremeľ v pondelok ostro odmietol obvinenia, že zasahoval do volieb v Gruzínsku a obvinil externých aktérov zo snahy destabilizovať krajinu.

Voľby v Gruzínsku boli vnímané ako súboj medzi vládnucou stranou prehlbujúcou vzťahy s Ruskom a prozápadnou opozíciou usilujúcou sa o členstvo v EÚ.